Hal yang Membatalkan Puasa yang Harus Dihindari, No 8 Paling Susah Menghindari

Puasa itu sendiri bermaksud menahan nafsu, makan, dan minum. dilakukan dari terbit matahari hingga terbenam matahari.

Namun, puasa bukan sahaja menahan diri daripada makan dan minum, tetapi juga menahan diri daripada perkara yang boleh membatalkan puasa.

Apakah perkara yang boleh membatalkan puasa?

Sepanjang kita berpuasa, kita bukan sahaja menahan diri dari makan dan minum, tetapi juga perlu menjauhi beberapa perkara, yang boleh menyebabkan kita berbuka.

Berikut kami ringkaskan beberapa perkara yang membatalkan puasa. Terdapat juga perkara yang tidak dijangka, anda tahu.

1. Merokok

Bagi perokok aktif, sudah tentu kita harus berpuasa merokok juga. Lebih-lebih lagi rokok ada rasa sehingga boleh berbuka. Selain itu, merokok, ada zarah yang kita tidak sedar boleh masuk ke dalam anggota badan kita.

Sebenarnya, kalau kita merokok depan orang yang tak merokok, langsung membatalkan puasa orang tu tau. Jadi, kita perlu menahan diri daripada merokok, ya.

2. Makan dan minum dengan sengaja

Kita mungkin sering makan dan minum secara tidak sengaja pada hari pertama puasa kerana tidak biasa. Ini tidak membatalkan puasa dengan syarat baki makanan yang tersekat di dalam mulut hendaklah segera dibersihkan.

Namun, jika anda makan dan minum dengan sengaja, ini akan menyebabkan puasa anda terbatal.

3. Haid

Sebenarnya, datang haid adalah sesuatu yang kita tidak boleh kawal dari dalam. Namun, semasa berpuasa, badan kita mestilah dalam keadaan suci.

TRENDING :  Wynne Aqila, Selebgram Cantik Berhijab Suka Cover Lagu, No. 8 Cantiknya Kebangeten

Justeru, jika kita mendapat haid ketika berpuasa, ini akan membatalkan puasa kerana darah kotor yang dikeluarkan oleh badan.

4. Muntah

Hukum dalam puasa melarang kita memasukkan sesuatu atau mengeluarkan sesuatu dari badan. Jadi, seperti haid, anda juga akan berbuka, jika anda muntah secara sengaja atau tidak sengaja.

5. Alkohol

Perkara yang akan membatalkan puasa seterusnya ialah pengambilan arak kerana boleh menyebabkan kita hilang fokus, pening, tidak sedarkan diri, hingga senak.

Nah, semasa berpuasa kita jangan hilang fokus atau kesedaran. Ini sudah tentu menyebabkan kita tidak dapat meneruskan puasa dan akhirnya membatalkan puasa.

6. Tidak menahan Nafsu

Setelah kita mengetahui pantang puasa dalam bentuk yang nyata, maka perkara-perkara yang menjadikan puasa tidak sah dalam bentuk yang tidak nyata, seperti syahwat.

Nafsu itu sendiri boleh melibatkan emosi, perkataan atau tindakan yang buruk, seperti mengumpat atau berbohong, kepada keinginan seksual.

Daripada melakukan perkara-perkara buruk ini, lebih baik di bulan Ramadhan kita boleh melakukan lebih banyak perkara positif, seperti membaca Al-Quran.

7. Menelan Dahak

Kena tahu telan kahak pun boleh berbuka juga tau. Ini berlaku apabila kahak telah keluar ke rongga mulut, kemudian anda secara tidak sengaja menelannya semula.

Jadi, berhati-hatilah untuk anda yang mengalami gejala batuk kahak ya. Sentiasa mengambil ubat dan vitamin untuk memastikan sistem imun cergas ketika sahur atau berbuka puasa.

8. Berkumur-kumur secara berlebihan

Berkumur atau membersihkan rongga hidung semasa berwuduk tidak membatalkan puasa. Namun, jika air ditelan dan dihidu sehingga sampai ke perut, ia akan membatalkan puasa.

9. Suntikan

Suntikan biasanya dilakukan untuk memasukkan cecair, seperti vitamin atau ubat ke dalam urat. Justeru, melakukan suntikan boleh berbuka kerana sesuatu telah masuk ke dalam badan.

TRENDING :  Cara Untuk Menghapus Spyware Dan Adware Pada Komputer Rumah

Nah, itu adalah beberapa perkara yang boleh membatalkan puasa. Jadi, pastikan anda mengelak perkara ini supaya anda dapat mengharungi bulan yang penuh dengan kemenangan ini dengan baik.

Anda boleh menjadikan ibadah puasa lebih berkesan bersama keluarga tercinta dengan menghidangkan pelbagai menu berbuka puasa dan bersahur yang lazat.