Arti dan Tanda Malam Lailatul Qadr Yang Banyak Berkah

Lailatul Qadar, tetamu istimewa itu akan menyambut anda pada 10 hari terakhir Ramadhan. Inilah saat yang paling ditunggu-tunggu oleh semua umat Islam. Mereka bersaing untuk mencapainya dengan amalan terbaik kerana malam ini hanya datang setahun sekali pada malam ganjil.

Carilah malam Lailatul Qadar di sepuluh hari terakhir dari bulan Ramadan. Bisa jadi Lailatul Qadar ada pada sembilan hari yang tersisa, bisa jadi ada pada tujuh hari yang tersisa, bisa jadi pula pada lima hari yang tersisa.” (HR. Bukhari no. 2021).

Lailatul Qadar atau Lailat Al-Qadar adalah satu malam penting yang terjadi pada bulan Ramadan, yang dalam al-Quran digambarkan sebagai malam yang lebih baik dari seribu bulan. Dan juga diperingati sebagai malam diturunkannya al-Quran. Deskripsi tentang keistimewaan malam ini dapat dijumpai pada Surat al-Qadar, surat ke-97 dalam al-Qur’an. Ramadan adalah waktunya untuk mengasah jiwa dan keimanan, maka jangan sampai terlewat nih malam yang istimewa ini. Mari kita pahami dan rasakan tanda-tanda alam saat Lailatul Qadar datang.

Suasana malam yang tenang

Langit pada malam itu mempunyai bintang yang sangat sedikit, dengan suasana yang tenang, tenang, cerah, tidak mendung atau hujan dan tiada angin kencang ketika ia berlaku.

Udara terasa sejuk

Udara pada masa itu sangat nyaman, tidak panas dan tidak lembap, tetapi sangat sejuk, tidak terlalu panas malah sejuk.

Malam yang sunyi

Haiwan itu senyap, tiada anjing menyalak malah haiwan bising.

TRENDING :  Kesalahan Umum Yang Harus Dihindari Dalam Bisnis Franchise

Matahari pagi bersinar lembut

Ketika memasuki fajar ketika matahari terbit, matahari memancarkan cahaya lembut, Indah, tidak kuat bersinar seperti bulan purnama, jernih dan terasa teduh. Malah menurut satu hadis, syaitan tidak boleh keluar bersama matahari pagi itu.

Matahari tidak terik meski di tengah siang

Apabila matahari mula naik ke tengah hari, Ian bersinar malap dan tidak panas terik.

Aktivitas ibadah terasa sangat tenang

Ketika melakukan aktiviti ibadah pada malam Lailatul Qadar, anda berasa lebih tenang dan dapat merasai nikmat yang tidak anda perolehi pada hari-hari lain kerana turunnya malaikat pada malam tersebut. Hal ini dinyatakan dalam Al-Qur’an surat al-Qadr ayat 4 yang menulis, “Malam itu turun malaikat dan malaikat Jibril.”

Beberapa menyaksikan malam Lailatul Qadr di alam mimpi

Mereka orang-orang beriman, mukmin dan beberapa sahabat-sahabat Rasulullah dapat melihat dan menyaksikan tanda-tanda malam Lailatul Qadar di dalam mimpinya serta merasakan kenikmatannya yang tiada tara.